Rabu, 13 April 2016

Aku Mendaki Gunung

Ah. Kali ni, aku nak cerita tentang mendaki gunung. Eh? Dah kenapa kan tiba-tiba cerita pasal gunung? Haaa begini cerita nya....

Asal nya aku orang yang malas nak menghadapi sembarang tantangan melainkan perkara yang aku suka. Misal nya, aku suka kalau lah ada awek cun yang nak couple dengan aku. Akan ku rentasi lautan berapi, ranjau berdiri walaupun sukar. Perghhhhh!!

Tapi apabila perkara yang aku tak suka tiba-tiba datang daripada perkara yang aku suka tersebut. Sampai perkara yang aku tak suka tu buat aku tersungkur teruk dan nyaris tak boleh bangun lagi.

Tapi!

Aku kan Syafie anak Yusran, aku tak boleh duduk diam, tiba-tiba aku jadi sangat mengidam dengan tantangan. Maka aku metafora kan semua ini dengan 'puncak'.

Bukan lah nak jadi 'hiker' dan mencipta apa-apa record, cuma nak mencabar diri. Bayang kan aku mendaki tak pakai tangan, aku cuma perlu langkah yang besar dan peha yang kuat. Bayangkan setiap tentangan memerlukan aku berfikir dengan cepat dan muktamad.

Aku cuma ingin merasakan kepayahan luar biasa untuk mencapai matlamat. Begitu lah kira nya. Harap faham.

Sebab benda ni bukan pasal fitness siapa paling bagus, gunung mana lebih susah, siapa yang lebih hebat, tapi...

Ini tentang pengalaman dan matlamat.

Aku masih ingat waktu aku kata kat Daus yang naik gunung best,

Daus jawab,

"Setiap pendakian, akan ada kisah yang berlainan,"

Itu yang buat aku tertarik. Sebab tu bila orang cerita pasal gunung, apa yang aku tanya bukan trek atau tinggi nya, tapi permandangan di puncak.

Lepas ni, kalau PC aku dah elok, aku akan ceritakan pengalaman ni. Menaip kat smartphone tak feel lah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan