Khamis, 6 September 2012

Dia sahaja suci, selainnya tahi.

Sebenarnya, terbuntu juga aku akhir ini dalam memikirkan idea tentang perkara-perkara yang sesuai diisi di dalam blog ini sehingga kadang-kadang ada juga bermimpi untuk meninggalkan atau membubarkan blog ini tetapi setiap kali aku paksa mengetik anak panah tetikus pada kotak ''catatan baru'' ada saja idea yang datang atau sebenarnya tidak rela membiarkan halaman blog ini terbiar berhabuk maka aku berjanji akan terus mengisi ruang blog ini walau berapa tahap pentingnya catatan tersebut, dari sekadar diari hingga ke artikel panjang lebar selagi hayat masih dikandung badan.

Malam buta ini, aku ingin sekali menerangkan dan memperjelaskan berkenaan 'humble' atau merendah diri. Ya, jelas sekali bahawa aku bukanlah seorang yang berpelajaran tinggi untuk menaip berkenaan topik seperti ini. Tapi jelas sekali bahawa itulah punca aku kurang berkeyakinan bagi membina kritikan sosial seperti ini setelah dulunya ramai yang terharu dengan hasil tangan kudung ini. Punca yang aku maksudkan ialah merendah diri.

Aku masih tidak pasti bahawa humble itu adakah sama artinya dengan merendah diri tetapi biarlah aku samakan saja 2 bahasa berlainan tersebut. Setiap apa yang kita lakukan di dunia ini sebenarnya terdapat had nya walau bebuat baik sekalipun mahupun dalam ibadat. Contohnya seperti peribahasa ''berbuat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali'', jelas mengajar masyarakat bahawa buat baik seperti menolong orang juga punya had kerana berkemungkinan besar orang yang ditolong itu mula biasa meminta-minta atau ditakuti merugikan diri sendiri. Begitu juga dengan ibadat, tidak dilarang untuk rajin beribadat malah amatlah mulia di sisi Allah tetapi hidup ini tetap ada hak dan tanggung-jawab sehingga Rasullullah s.a.w berpesan ''beribadat lah untuk akhirat seperti kita akan mati esok serta berusahalah di dunia seperti hidup 1000 tahun lagi'', begitulah perlunya juga kita bertanggung jawab dengan hidup ini seperti kita bakal menampung hidup 1000 tahun lagi walaupun pada masa sama kita perlu beribadat untuk akhirat seperti bakal mati esok harinya.

Rasa rendah diri itu memang sesuatu yang dituntut oleh agama, bangsa dan masyarakat terutamanya bagi seorang pemimpin atau individu yang ingin menabur jasa. Seperti kata Rasullullah s.a.w bahawa lebih mulia jika kebaikan yang dilakukan itu tidak dihebah-hebahkan sehingga tangan kiri tidak tahu atas apa yang dilakukan oleh tangan kanan sebegitulah yang aku fahami atau ringkasnya rendah diri itu boleh membawa kepada keikhlasan dan rendah diri lenyap apabila sikap menunjuk-nunjuk muncul dalam diri seseorang. Kesannya kepada ialah terhadap pergaulan sekeliling atau pandangan orang lain yang pastinya gemar menjurikan perangai orang daripada bahasa dan kelakuan. Apatah lagi, jika sesuatu kebaikan atau jasa itu diungkit-ungkit terutamanya saat terdesak mendapatkan pengaruh apabila dikritik.

Walaubagaimanapun, rasa rendah diri itu sebenarnya hanya perlu apabila kita harus menghormati kepandaian atau pendapat orang lain meskipun berlainan tetapi tidaklah pula kita dilarang untuk menyangkal kerana kita juga punya pendirian dan pemahaman tersendiri. Maka, rendah diri itu juga ada had nya supaya tidak mengganggu keyakinan untuk hidup dan begitu juga kadangkala kita perlu menunjukkan bakat kita kepada masyarakat supaya menarik kepercayaan masyarakat. Cuma jangan sehingga mengkhianati orang yang ternyata lebih layak atau lebih banyak dipercayai kerana biarlah kita menghormatinya walau perlu juga ada sikap bersaing itu.

Harap semua boleh memahami tentang penjelasan tanpa tauliah ini. Hahahaha.

Bukan apa, aku berasa simpati terhadap mereka yang hebat berbakat besar tetapi gagal untuk mendapatkan penghormatan kerana tidak mahu merendah diri. Tak sudah-sudah nak berlagak angkuh sombong. Dia sahaja yang suci manakala yang lain itu tahi.

Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan