Khamis, 11 Oktober 2012

Channeling Mahatma & ALotLikeTurd EP Launching.

Sabtu 6.10.2012
Seventh Heaven Studio, Tampin
Negeri Sembilan.

Layak untuk aku tera-kan istilah 'Rugi' di sini bagi teman-teman yang mengenali gerangan ALotLikeTurd dan Channeling Mahatma tetapi tidak punya kesempatan menyaksikan persembahan mereka Sabtu lalu  ketika waktu itu 2 band tersebut melancarkan EP pertama mereka bersama-sama di atas sebuah stage impian banyak band di dalam negara ini (menurut purata statistik). Dianjurkan oleh sebuah komuniti D.I.Y asal Seremban, Circle Community dengan kerjasama komuniti tempatan(Tampin), Minority Trace Community yang sedang dirangka semula serta pihak Seventh Heaven Studio sendiri yang mula beroperasi semula selepas berbulan berkunci kerana Abang Madi pemilik studio punya tugas lain yang perlu diuruskan di Melaka. Bersempena Channeling Mahatma dan ALotLikeTurd EP Launching maka studio di buka semula dan akan dikelolakan oleh Syuk sementara Bang Madi dengan urusannya di Melaka.Membuka acara ialah band tempatan yakni band aku sendiri iaitu RedBullet. Kami sudah berapa kali mengisi  slot opening dan sudah biasa dengan crowd yang tidak ramai, belum ramai atau belum panas (lazimnya gig kecil seperti ini). Namun, berbeza kali ini apabila aku lihat crowd sudah mula memenuhi ruangan gig hall serta aktiviti mosh, circle pit dan cowd surfing sudah pun bermula hangat dan chaos. Aku juga berjaya meluncur di atas crowd walaupun terpaksa menanggung badan aku seberat 75kg semasa band kedua dari Seremban 2 iaitu Annemary beraksi. Keadaan lebih chaos semasa band tech/grind tempatan bernama Throw-ma itu mengira-ngira di atas stage. Crowd menerima hakikat bahawa usia semuda line-up band ini yang terpaksa menampung lagu yang sukar riff dan bit drum-nya membawa kepada suatu tragedi yang digelar sebagai 'Kantoi'. Tapi eloknya persembahan serta mood yang ingin disampaikan membuat semuanya tidak memperdulikan tragedi itu malah ia bertukar menjadi suatu yang hebat dan berbaloi bagi mereka yang hadir hari itu.

Seterusnya ialah Eroc For Dinamic, The Great LsDone dan menjamu selera sebentar. Acara di sambung oleh Whales.

2 slot terakhir sudah pastinya diisi oleh 2 band yang diraikan tersebut dengan didahului oleh ALotLikeTurd yang terbukti sangat menghiburka serta mengingatkan aku kepada HeavyHeavyLowLow dan seumpanya. Macam-macam tarian yang menggoyangi tubuh ku di tepi stage tempat mereka beraksi. Crowd sudah semestinya chaos dan meriah hingga suhu studio ini seakan-akan ketuhar atau rawatan sauna di spa-spa seluruh negara kerana pendingin udara yang bermasalah.

Channeling Mahatma atau dulunya bernama Gelore Nafsu itu menutup acara dengan lebih hebat dan mantap. Kelihatan Huzai vokalis lama mereka turut hadir menumpang bangga dengan pencapaian band yang ditubuhkan bersama-sama di UNIKL AlorGajah suatu masa dahulu. Oleh itu, Huzai diberikan penghormatan oleh Kasha vokalis baru mereka untuk menyanyikan lagu terakhir yang merupakan sebuah lagu cover daripada Daughters berjudul Nurse, could you prep the patient.

Maka selesai acara hebat tersebut.Tiada ulasan:

Catat Ulasan