Jumaat, 20 Jun 2014

FWC Brasil 2014

Dalam 3 ke 4 tahun lepas, semasa aku dapat tahu yang FIFA World Cup 2014 bakal dilangsungkan di negara terkenal  dengan tarian 'samba'nya itu, aku dah mula mencongak jarak masa rumah aku dan Brasil.

Aku tahu, jarak nya lebih jauh berbanding Old Trafford dan dengan Santiago Bernebeau.

Kalau perlawanan paling awal di eropah itu akan tersiar di kaca tv kita sekitar jam 8pm, manakala perlawanan terawal di Brasil ialah sekitar jam 12 tengah malam.

Semasa aku menaip perkara ini, Piala Dunia sudah pun berlangsung di mana pagi tadi Jerman berkongsi mata dengan wakil Afrika iaitu Ghana. Itu adalah perlawanan yang terbaik setakat ini. Sengit. Mereka terikat 2 sama.

Tak ada lah segan aku sokong Ghana pagi tadi semata-mata nak bahan member Jerman yang bongkak. Haha

England.
Ni tim feveret sepanjang zaman aku. Tapi bukan feveret untuk jadi juara tapi hanya sebab Rooney dan juga pemain EPL yang selalu aku hadap kat tv. Namun, kemenangan mengejut Costa Rica ke atas juara 2006 Itali telah mengesahkan penyingkiran England yang kalah 2 kali berturut2 ke atas Itali dan Uruguay.

Spain.
Ini tim no. 1 dunia juga juara bertahan, so sape yang tak berminat dengan tim yang memperkenalkan tiki taka ini, baguslah..sebab Spain dah bungkus awal. Seperti England, kalah 2 kali berturut tetapi lebih sayur. Tumbang 1-5 ke atas Holland dan di sayur kan oleh Chile yang semestinya sangat memahami taktik tiki taka Spain dek kerana pemain Barcelona iaitu Alexis Sanchez ialah kapten Chile. 

Brasil
Tidaklah mungkin ketinggalan, sang tuan rumah, dikenali dengan corak Samba yang mempersonakan. Juara 5 kali ini seperti sedang bangkit daripada masalah ketandusan pemain, Mujur Neymar Jr. kembali menarik mata pemerhati ke arah bakat2 dari Brasil. Brasil masih belum tumpas, tetapi masih belum mengesahkan diri ke peringkat kalah mati kerana diikat tanpa jaringan oleh Mexico selepas menang ke atas Croatia 3-1 pada perlawanan pembukaan.

Argentina.
Selain kehadiran Lionel Messi dengan bakat semula jadinya, aku tak pasti di mana hebatnya Argentina ini. Begitu juga suatu masa dulu ketika Diego Maradonna masih bermain bersama, Argentina sempat mengungguli dunia. selepas Maradonna gagal ujian dadah PD 1994, pasukan ini agak sedikit merudum selepas itu, tetapi masih digeruni. Setakat ini Messi memecah kebuntuan pemakai jersi no 10 biru putih untuk menjaringkan gol. 1 gol magis menewaskan Bosnia dan Hezergovina serta satu lagi gol magis menewaskan Iran. Argentina layak awal ke pusingan 16 terakhir.

Holland.
Aku terpaksa layan tim ni sebab nak tengok Van Gall, bakal pelatih Man. United musim depan. Oke bye

Tiada ulasan:

Catat Ulasan