Selasa, 22 Julai 2014

Ramadhan 8.'Mujur Ada Fatin'

Berbalik kepada kisah berkenaan status bujang dan lebih tepat lagi 'single'. Kalau di Indonesia, mereka memanggil golongan seperti aku yang belum punya mata air ini sebagai 'jomblo'.

Tapi aku, nak dikatakan tak ada makwe sebenarnya tak jugak sebab ada sebenarnya. Tapi macam tak ada.

.. Oke, tiba-tiba topik kali ini dah macam status awek budak sekolah atau mat jiwang rambut sikat belah tengah...

Kekadang, aku boleh saja jadi desperate semata untuk dapat kan makwe. Oleh kerana banyak cara yang aku kerjakan itu menemui jalan buntu, maka aku mula tawar hati nak mencari dah.

Aku isytihar kan bahawa aku dah menarik diri untuk itu.

Mujur ada Fatin.

Fatin itu ialah anak abang sepupu aku sebelah ayah. Lahir tahun 1999. Umur 15 tahun dan sedang mencarut-carut kepada kementerian pelajaran akibat dijadikan tikus makmal. PT3. Aku tak faham PT3 tu apa dan untuk apa? Haha. Sebab aku dengar cerita, sistem PMP diorang dah macam universiti.

Apa sumbangan yang diberikan oleh seorang Fatin ni?

Tah kenapa satu hari tu aku chat dia dengan panggilan 'makwe'. Mungkin sebab terlalu kerap dipanggil dengan panggilan sebegitu, Fatin pun menyeru aku dengan panggilan 'pakwe'.

Sebenarnya awal dulu pernah lah tertangkap cintan....tapi lama-lama aku fikir jugak....'gilo ko apo?' Hahaha dan aku percaya Fatin pun fikir macam tu jugak..haha tapi dia malu. Haha

Kiranya kami ni acah-acah couple lah.  Iye ke? Ke aku yang perasan? Hahaduih.

Dah lebih setahun dah rasanya, aku dengan Fatin yang bangga dengan julukan cucu pertama itu berhubung di aplikasi 'Whatsapp' dengan panggilan makwe dan pakwe. Kalau lah Fatin ni makwe betul, ni kira paling lama lah kot.

Sebenarnya aku cuba nak bagi tahu yang aku beranggapan bahawa seorang makwe itu gunanya biarlah sekadar teman untuk berbual serta berkongsi masalah. Kasih-mengasihani antara satu sama lain. Cukup sekadar itu. Tetapi kalau mahu lebih, silalah bercita-cita untuk bernikah.

Kalau nak cerita pesal Fatin ni mahu 300 muka surat terus terbit buku jer.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan