Rabu, 12 Januari 2011

akhlak, ethics dan adat

Tahun 2011  merupakan tahun yang mempunyai permulaan yang sangat baik bagi aku . Apabila scene hardcore di Tampin yang pernah tertidur sebentar kini bangkit kembali dan bersama menghias gelap dan terang pada bidang kegemaran aku ini. Suatu hari Ateng mengemukakan idea pada aku yang sugul waktu tu supaya membina sebuah komuniti d.i.y bersama anak-anak hardcore yang lain. Terperanjat sebenarnya bila Ateng yang aku pernah aku saksikan dari jauh semasa beliau beraksi bersama Devilica suatu ketika dahulu kini duduk semeja dengan aku berbincang tentang 'ethics ,attitude,politik dan sebagainya.. Terasa umur ni sudah semakin meningkat. Komuniti yang bertujuan meramaikan  anak-anak yang meminati aliran ini supaya aku,kami dan mereka lebih kuat memperjuangkan keharuman nama scene Tampin walaupun tidak pernah busuk atas usaha tokoh-tokoh hc/punk di Tampin sebelum ini.

Aku pernah bercerita pada entry sebelum ini tentang alasan aku meminati aliran d.i.y ini , aku pernah merepek untuk menjadi seorang motivator dan inilah cara terbaik untuk aku membuktikan bahawa aku tidak merepek waktu itu.. kini aku lah motivator d.i.y ..
Aku terapkan ethics pada sanubari mereka bagi mengukuhkan pendirian serta memperbaik kan lagi attitude mereka supaya komuniti ini tidak roboh dengan sesuatu yang busuk suatu hari nanti.
Setiap hari aku habiskan untuk bercerita tentang perkara ini kepada mereka dan mereka sangat mudah memahami dan aku rase bangga diri dan sedikit takbur selepas itu..

Walaupun ethics yang merupakan fahaman yahudi dan nasrani itu aku terapkan tetapi aku lebih suka menterjemahkan ia kepada istilah 'akhlak ' dengan memasukkan unsur-unsur keperibadian Rasullullah S.A.W kepada mereka..namun,ethics ataupun akhlak adalah 2 perkara yang merupakan ajaran yang baik dari agama2 langit ini dan tak jauh beza pun..Abah aku pun kata bahawa baginda juga menggunakan ethics ini untuk menarik golongan nasrani dan yahudi kepada islam tetapi ethics bahasa Arab akhlak la kot..
So..ethics tu akhlak la...attitude tu sikap la..memang yang baik itu tidak pernah salah untuk difahami asalkan akidah masih kuat..

Ethics juga bagi aku boleh diterjemahkan kepada adat dalam masyarakat traditional seperti di Tanah Minang ada bahasa yang menyatakan ''adat bersendikan syarak'' dan abah aku pernah tersasul cakap ''ethic bersendi kan syarak''. Haha..itu satu lagi sebab bahawa sebuah komuniti  itu wajib memahami ethic supaya hidup ini akan jadi lebih mudah untuk dilalui.

Namun , akhlak tidak boleh disamakan dengan moral dan ethics kerana prinsip syariat bukan semata-mata akal. Maksudnya, piawaian akhlak itu berdasarkan prinsip wahyu dan hadis yang sifatnya mutlak dan kekal sepanjang masa. Sebaliknya, prinsip moral dan ethics yang bersandarkan pemikiran, falsafah, budaya atau adat boleh berubah-ubah mengikut situasi, kondisi dan peredaran zaman.

haha,,ada ciri-ciri motivator kan?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan