Khamis, 26 Julai 2012

Ramadhan Day 5 - Catatan Tertunda

Hari ke-5 Ramadhan, tetap juga sama saja seperti hari-hari sebelumnya. Maklumlah, aku masih belum recover daripada pembedahan kelmarin. Kalau dikira-kira masa, sudah 5 minggu berlalu daripada tarikh pembedahan tersebut sedang aku disaran doktor pakar supaya memakai balutan ini selama 6 minggu barulah boleh dilepaskan balutan bersalut simen bercampur fiber glass yang keras serta agak berat ini. Maka, hanya tinggal lagi 1 minggu menjelang 2 Ogos di mana tarikh ini aku mempunyai temujanji pakar dan ketika itulah tangan ini bakal merdeka! 

Menonton filem Ketika Cinta Bertasbih, 4 jam (2jam pertama KCB 1, 2jam kedua KCB 2) juga durasi nya namun, sangatlah terkesan dan terinspirasinya aku dengan filem yang diadaptasi dari novel Ketika Cinta Bertasbih karangan Habiburrahmah El Shirazy.
Tentang Khairul Azzam yang menuntut pelajaran di Universiti Al Azhar, Mesir sambil berkerja keras menjual tempe dan bakso bagi menampung pembelanjaan keluarganya di kampung halaman. Perjuangan watak Mas Azzam dalam menuntut pelajaran sambil menghidupi keluarganya serta usahanya dalam menemukan jodohnya sambil tetap berpedoman dan berprinsip kepada agama boleh menuntun kita serta menjadi inspirasi yang sangat bermanfaat. Selain kisah watak utamanya, watak-watak lain juga mempunyai peranan tersendiri dalam menuntun dan memotivasi penontonnya. 

Itu sajalah catatan untuk hari ke 5 aku berpuasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan